Oprichting Werkgroep Randenbeheer

vrijdagmiddag 22 september, lekker weer voor een praktijkmiddag!

Onder begeleiding van Jorrit Jonkers en Nelis Klaasen konden de deelnemers van de cursus Randenbeheer nog een keer samen het veld in.

Jorrit nam de groep mee langs een mooi aantal randen waarbij er duidelijk verschil in resultaten te zien waren.

Zo zagen we parkachtige randen, met eyecatchers als zonnebloemen, cosmea en zinnia’s, maar ook uitbundige randen met inheemse kruiden en sobere graslandranden.

Samen konden we heel wat soorten op naam brengen en we waren verrast over de vele soorten kruiden en granen in de randen.

Biodiversiteit op verzoek!

    

We vonden ook verschillende spinnen, zweefvliegen

en vlinders.

Tot twee maal toe sprong er een kikker op ons pad, wij dachten aan de heidekikker.

Meedenken…

Jorrit spoorde de groep aan om mee te denken over passend beheer voor elke strook.

Bij de geslaagde randen werd meestal gekozen voor laten overwinteren voor voedsel en dekking, in het voorjaar maaien en afvoeren.

Het zaad van de kruiden zal zich dan al verspreid hebben.

Randen met een behoorlijke onkruiddruk hebben baat bij de vals zaaibedmethode.

Na het maaien en afvoeren even braak laten liggen, zodat het eerste onkruid direct na opkomst ondergewerkt kan worden.

Vervolgens kan dan het zaaien van de kruiden beginnen.

 

Helaas was er ook een perceel met randen waar de Melde de overhand had genomen en weelderig boven de gewenste kruiden uit kwam.

De mening van de groep was: best maaien en afvoeren voordat het zaad zich zet.

Het leek er sterk op dat het daar nu al te laat voor is…

Wie zich aangemeld heeft voor de studiegroep Randenbeheer krijgt binnenkort een uitnodiging voor een eerste bijeenkomst dit najaar.

De bedoeling is om eerst eens kennis te maken en samen een startprogramma op te zetten.

Eerst maar eens samen een datum prikken…

Veel succes met de werkgroep!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.