Aansluitend op het actuele Europese natuurbeleid wordt vanaf 1 januari 2016 het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer ANLb van kracht.
Natuurbeheer moet efficienter ingezet worden. Het ANLb beoogt daarom de kosten voor natuurbeheer beheersbaar te houden door overheadkosten te verminderen en subsidies doelgerichter in te zetten. Er worden doelen gesteld met vragen als ‘wat’ en ‘waar’ , waarbij het ‘hoe’ aan de ondernemer wordt overgelaten. De Provincie onderhandelt over subsidieaanvragen alleen nog met de pas opgerichte Collectieven. ANV Kempenland valt onder Collectief Brabant Midden.
Het ANLb gaat uit van 67 doelsoorten en een zestal agrarische Landschapstypen, de zg. Leefgebieden, waarvan voor ANV Kempenland alleen ‘Open akkerlandschap Zand’ (geel) en ‘Droge Dooradering Vochtig’ (blauw) van belang zijn.
Subsidies voor agrarisch natuurbeheer moeten gerichter geplaatst worden, zodat projecten elkaar kunnen versterken. Kansrijke locaties zijn in kaart gebracht tot een samenhangende structuur en subsubsidies zijn alleen in de ingekleurde gebieden inzetbaar.Weidevogelbescherming mag alleen toegepast worden in speciaal aangewezen gebieden. In Brabant zijn dat maar twee locaties, die buiten Kempenland vallen. Gebieden waar voorheen weidevogel maatregelen gesubsidieerd werden vanuit SNL raken hun weidevogelsubsidies kwijt. Er kan wel uitgekeken worden naar andere mogelijkheden; goed advies is dan geboden.
Binnenkort wordt u uitgenodigd voor een informatie-avond in januari, georganiseerd door ZLTO en ANV Kempenland.
Voor meer informatie kunt u altijd terercht bij uw ANV of bij onze veldcoordinator Nelis Klaasen.