ALV met verrassend thema ‘Alternatieve Teelten’

De Algemene ledenvergadering was goed bezocht. Het bestuur van ANV Kempenland is blij met deze betrokkenheid. Het jaarverslag kunt u onderaan dit bericht nog eens nalezen.

Onze secretaresse, Claudia Rieswijk, heeft afscheid genomen na 2 jaren trouwe dienst. Zij mocht niet naar huis voordat we haar uitvoerig bedankt hadden en we hebben haar namens de vereniging blij gemaakt met een mooie mand met goudeerlijke producten van ‘Kaasboerderij de Ruurhoeve’.

Onze nieuwe secretaris Karel Gevers werd per acclamatie aangenomen en hij nam onder applaus plaats aan de bestuurderstafel, meteen aan het werk!

Vanwege een blijde geboorte in het gezin van de beoogde spreker (proficiat Pim), moest te elfder ure naar een alternatief gezocht worden. Wonderwel wisten we Ed Boerboom (Fa. Alliance te Nieuwkuijk) te vangen. Deze begenadigde spreker draaide in een etmaal tijd een presentatie over ons onderwerp in elkaar. Dan moet je je vak goed verstaan! Wij zijn Ed bijzonder erkentelijk!

En zo kreeg de zaal toch nog waar ze voor gekomen was: een presentatie over alternatieve gewassen. Actueel nu de mais tegenwoordig kritisch bekeken wordt. Niet alleen de verschillende teelten werden besproken, maar ook de beleidsaspecten, de inpassing in de gecombineerde opgave, de voedingswaarde, de droge stof-opbrengst, de oogstmethoden, de afzet en het bewaren van de gewassen. Ed was zo eerlijk om ook de bezwaren te belichten. Ed besteedde ook aandacht aan de effecten op de bodem, doorworteling, onkruiddruk en stikstofbalans.

Rode draad van het verhaal van Ed is dat er vele alternatieven in ontwikkeling zijn, maar dat de resultaten de mais voorzichtig naar de kroon beginnen te steken. De bal ligt nu bij de veredelaars, want ook de mais heeft een lange weg moeten gaan voordat er een concurrerend gewas op de akkers stond. Het palet aan beschikbare maisrassen voor verschillende omstandigheden kan dit mooi illustreren. Met de nieuwe gewassen zal het ook zo gaan.

Intussen is het verstandig goed af te wegen welke gewassen passen bij de individuele omstandigheden en de bedrijfsvoering. En let op: het gaat niet om serieuze teelten waar vakkennis voor nodig is.

Tenslotte besteedde en aandacht aan het inzaaien van mengsels en de afstemming van zaaitijd en oogst van de gekozen soorten. Vaak betekent dit dat de ene soort net niet oogstrijp is of de andere soort net voorbij de optimale oogsttijd. En dan natuurlijk nog de invloed van het weer…

We hebben het plan opgevat om in de zomer een bezoek te brengen aan het demoveld van de Fa. van Broekhoven te Tilburg, zodat we met eigen ogen ‘life’ kunnen zien hoe de teelten zich ontwikkelen: Let op onze agenda!

 

2018 03 Alternatieve teelten Ed

JAARVERSLAG 2017_1

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.