Collectief Midden-Brabant viert zes jaar ANLb
Na een jaar verlenging koerst het ANLb nu toch echt af op een nieuwe contractperiode, aansluitend op het nieuwe GLB. Collectief Midden zag hierin reden om met haar leden terug te kijken op zes jaren ANLb, juist voordat de nieuwe periode van start gaat. Vrijdagmiddag 3 juni was het zover.
Waar staan het collectief nu?
Wat heeft het ANLb ons gebracht? Wat ging er goed, wat kan beter? Carlo Braat bracht de uitgangspunten van de stelselwijziging in 2016 nog eens voor het voetlicht. Het agrarisch natuurbeheer moest effectiever georganiseerd worden door concentratie van maatregelen in kansrijke gebieden (de leefgebieden) en het moest efficiënter door de beheercontracten collectief aan te vragen. Daartoe zijn vanuit de ANV’s de Collectieven opgericht.
Hoe verder?
Hoe kijken de deelnemers terug op de afgelopen periode? Peter Kerkhofs peilde de stemming onder de aanwezigen. Iets meer dan 90% van de aanwezige deelnemers gaf aan met het collectief de nieuwe periode in te willen gaan. Vervolgens liep Carlo al een beetje vooruit op de nieuwe periode, maar hij beloofde dat het collectief hierover in september informatiedagen zal aanbieden. Nu alvast meer weten: klik hier
Samenwerking met deANV’s
Collectief Midden-Brabant hecht aan een goede samenwerking met de de ANV’s in het gebied. Met de inzet van veldmedewerkers wil zij de deelnemers informeren en ontzorgen.
Zeggenschap over de pakketten, flexibiliteit, ontzorging en op behoud van budget zijn speerpunten. In Brabant resulteert dit alles in een oppervlakte van bijna 800ha beheer met ANLb. Voor Agrarisch Waterbeheer nog eens 437ha. De monitoringsresultaten zijn bemoedigend, zoals na te lezen is in het rapport van MaasArend, december 2021 (klik hier).
Workshops
Na de pauze kozen de deelnemers uit een tweetal praktijkgerichte workshops over de thema’s ‘Zelf natuur ontwikkelen’ en ‘Van Intensief naar Natuurinclusief, maar hoe dan?’
Ervoor gaan!
Lex Huijbers, voorzitter van Collectief Midden-Brabant besloot de middag met een korte maar krachtige conclusie: ‘het allerbelangrijkste is het om iets echt te willen, dan is er veel mogelijk. Uit beide workshops en de reacties blijkt opnieuw dat het bedrijfsmodel zowel ecologisch als economisch op orde moet zijn. Beide zijn nodig voor volhoudbaarheid.’ Met die woorden opende Lex de borrel om nog even na te praten na een geslaagde middag.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!