Introductie Basiskwaliteit Natuur in het buitengebied (BKN)
Als het landschap geschikt is, dan volgen de soorten vanzelf. Die ontwikkeling wil je kunnen volgen. Basiskwaliteit Natuur (BKN) is een nieuwe, integrale benadering van natuurwaarden in niet-natuurgebieden (dus landelijk gebied en ook bebouwde kom). Te beginnen met een 0-meting.
BKN meet de biodiversiteit, in het buitengebied, als uitgangspunt voor het bijgeval (terug)brengen en handhaven van de soorten die in een bepaald gebied thuishoren. Deze methode strekt van abiotiek en landschapselementen (basiskwaliteit) tot gebruik en beheer.
Versnelling
Na vier jaren voorbereiding en de pilot van Vogelbescherming/SoortenNL in de GHO-gemeenten (Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk), komt het concept nu versneld van de grond.
Betrokkenheid
Vrijwilligers, instellingen, organisaties, kennisinstituten en overheden hebben zich aan het concept verbonden. Na de GHO gemeenten is ook Tilburg betrokken. Deze weken zijn de eerste projectbesprekingen van B-teams, IVN en VNMH. Ook Brabants Landschap en Naturalis denken mee. Al die inzet heeft al geleid tot nieuwe tools die inzetbaar zijn bij de veldopnames voor BKN.
Inktvlek
Kwartiermaker in dit project, Anjo Roorda, is in gesprek met LVVN (voorheen LNV). Het ministerie wil aansluiten en leren. Met Brabant voorop wil zij in elke provincie een pilot steunen. Daarin is sprake van een brede Uitvoeringscoalitie van alle overheidsniveaus en zeker ook boeren/grondeigenaren.
https://www.boekenzijnvannu.org/post/basiskwaliteit-natuur-krijgt-vele-handen-en-voeten-en-een-app
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!