Kempentrofee 2018 naar de Elshorst: Proficiat Ben en Thea!

Tekst vlgs Hilverbode

Favoriet Weidevarkens Van den Elshorst is door de Kempenaren gekozen tot het meest gewaardeerde initiatief in de Brabantse Kempen en daarmee winnaar van de Brabantse Kempentrofee 2017. Ondernemers Ben Bruurs en Thea Moonen van Weidevarkens Van den Elshorst wisten maar liefst 37% van de stemmen binnen te halen. Burgemeester Judith Keijzers van Oirschot reikte de prijs uit. De andere genomineerden voor de Brabantse Kempentrofee 2017 waren Kempenlef, Tussenheid met het project Verduurzamend Ondernemen in Vrijkomende Agrarische Gebouwen in Midden-Brabant, De Beersche Hoeve en Brandstore Visit Oirschot.

Met de uitreiking van de Kempentrofee wil het Streekplatform, hèt samenwerkingsverband in de Brabantse Kempen, projecten en initiatieven onder de aandacht brengen die zich onderscheiden door hun vernieuwende aanpak of samenwerking. De elfde feestelijke editie van de uitreiking werd in samenwerking met de gemeente Oirschot en Brandstore Visit Oirschot in de raadskelder van het Oude Raadhuis van Oirschot georganiseerd.

Winnaar Kempentrofee 2017

Het bedrijf van ondernemers Ben Bruurs en Thea Moonen in Baarschot is uniek omdat zij experimenteerruimte krijgen om hun bedrijf met weidevarkens verder te ontwikkelen. Dat is afgesproken in een Green Deal met het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Den Bosch en gemeente Hilvarenbeek.

De varkens lopen dag en nacht buiten in de wei, waarbij ze in de toekomst ook gaan rondscharrelen in het bos. Hiermee willen de ondernemers een vorm van natuurbeheer gaan uitvoeren; een natuur-inclusieve manier van ondernemen. Doel is dat met het project wordt geleerd waar deze nieuwe vorm van varkenshouderij tegenaan loopt en welke aanpassingen nodig zijn, zodat ook andere varkenshouders kunnen overstappen op het nieuwe concept. Volgens schatting kunnen op termijn 50 tot 75 varkenshouders op deze manier een boterham verdienen.

‘Koploper Van den Elsthorst is met recht een winnaar in innovatief en duurzaam ondernemerschap’, aldus bestuurder René Coppens van het Streekplatform de Brabantse Kempen en Stichting Huis van de Brabantse Kempen.

De Brabantse Kempentrofee wordt georganiseerd door het Huis van De Brabantse Kempen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.