De landcooperatie nodigt (aspirant-)certificaathouders uit

Landcooperatie ‘Dal van de Kleine Beerze’ hecht aan goede contacten met de certificaathouders. Die betrokkenheid is belangrijk omdat de certificaathouders immers gezamenlijk de koers van de landcooperatie gaan bepalen. De opzet is dat de pachters om beurten gastheer zijn voor maandelijkse boer-burger dialoog sessies, op hun bedrijf.

De slogan van de Landcoöperatie is ‘Boer en Burger, Natuurlijk Samen’. Eerst maar eens kennismaken dan!

Zaterdag 13 mei was de eerste bijeenkomst op het biologisch melkgeitenbedrijf van Michael Borsten. De certificaathouders werden welkom geheten in het gangpad van de geitenstal door de voorzitter, Herman Wevers. Hij plaatste de ontwikkeling van de Landcooperatie in het perspectief van de huidige transitie van de landbouw en maatschappelijk verantwoord boeren en hij gaf alvast een inkijkje in de plannen voor het komende jaar. Hij gaf het woord aan gastheer Michael, die uitvoerig vertelde over zijn bedrijf en over zijn passie voor de biologische sector.

Het decor was treffend. De geiten waren wel nieuwsgierig naar al dat volk, maar ze lieten zich niet van de wijs brengen en kauwden tevreden hun maaltijd, kuilgras zo te zien. Een stapel hooibalen diende als tafel voor een presentatie over de stand van zaken. De gasten konden zien welke percelen tot de cooperatie behoren. Hien Klaasen lichtte toe: ‘Vooralsnog worden de percelen gepacht, maar naarmate er meer certificaten verkocht worden kan het land in porties aangekocht worden’. Er werd nog eens benadrukt dat de inkomsten uit certificaten volledig omgezet worden in de aankoop van land. Overige kosten worden opgebracht uit de pachtinkomsten.

  

In de tweede geitenstal was aandacht voor het programma van het eerste jaar en de vraagstukken die zich voordoen bij de ontwikkeling van de cooperatie. De genodigden lieten zich uitdagen om mee te denken over de gebiedsontwikkelingen die met de Landcooperatie in gang gezet kan worden en zij putten zich uit in aanbevelingen voor de cooperatie.

Een enkeling waagde nog een bezoekje aan de bokkenstal om onder de indruk te geraken van het postuur van deze heren en hun opmerkelijke geur. De gasten verbaasden zich over de rust onder de heren.

De bijeenkomst werd afgerond met de uitreiking van de laatst uitgegeven certificaten. Weer een stapje dichter bij de doelen!

We kijken alweer uit naar de volgende boer-burger-sessie, halverwege juni.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.