Nog 50 km randen langs watergangen gezocht voor 2018

Nieuws van Collectief Midden Brabant:                    

                                                      

Binnen Collectief Midden Brabant ligt al ruim 100 km aan zg. ‘Waterschapsranden’. Het gaat om beheer van perceelsranden, zonder veel extra inspanning, tegen een mooie vergoeding. Dat klinkt niet alleen interessant, maar dat is het ook.

Hoe werkt het?

Hebt u sloten die meer dan 8 maanden water voeren of ligt het perceel aan de beek? Dan kunt u deelnemen aan het agrarisch waterbeheer. Voor het beheer komt zowel grasland als akkerland in aanmerking.

Het beheer is eenvoudig. Zeker voor grasland is het beheer super eenvoudig: u maait de strook gewoon mee en voert het gras af. Wordt het perceel begraasd: ook geen probleem. Gewoon laten begrazen. Het belangrijkste is: niet mesten en geen gewasbeschermingsmiddelen toepassen op de rand.

De vergoeding voor deze vorm van agrarisch natuurbeheer bedraagt tussen de 1.206 en 1.950 euro per hectare per jaar, afhankelijk van het toegepaste beheer. Randenbeheer vermindert uitspoeling en afspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar de watergang; voordelen voor de waterkwaliteit waarvoor een passende vergoeding wordt betaald.

Verruiging aan de rand zal door de verschraling na verloop van tijd ook afnemen.

Hebt u ook singels of knotbomen aan die watergang: ook deze kunnen in het beheer meedoen. Dat maakt een rand dan weer extra interessant.

Passend in de bedrijfsvoering

Veel van onze leden doen ondertussen mee aan het randenbeheer. Zij hebben de ervaring dat het beheer goed past in de agrarische bedrijfsvoering. Het gewas op de randen wordt gezien als een agrarisch product. Er is dus geen planologische schaduwwerking.

Ook de mestplaatsingsruimte wordt niet door beïnvloed door randenbeheer. De hele perceelsoppervlakte telt mee voor de berekening, dus incl. de randen. De mest mag alleen niet op de randen zelf uitgereden worden.

Bent u ook geïnteresseerd?

De pakketten met het beheer en de bedragen staan op de website van Collectief Midden Brabant: www.anbbrabant

klik hier voor de pagina over agrarisch waterbeheer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.