Stika-regeling verlengd in Kempenland

Bericht van Brabants Landschap

De Stika-regeling die de provincie Noord-Brabant, de waterschappen en bijna alle Brabantse gemeenten sinds 2007 hebben is op 22 november voor het gebied Kempenland  verlengd. De regeling is bedoeld om de samenleving te betrekken bij het beheren en verfraaien van het landschap.

Tijdens een bijeenkomst in Hapert hebben de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Goirle, Hilvarenbeek en Reusel-de Mierden, Waterschap De Dommel, Brabants landschap en Provincie Noord-Brabant hun handtekening gezet onder een nieuwe 4-jarig Stika-gebiedscontract voor de regio Kempenland. Hiervoor komt in totaal € 882.000 beschikbaar om te investeren in de kwaliteitsverbetering van het landschap.

Bloemrijke randen , houtsingels,……………..

De afkorting ‘Stika’ staat voor Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader. Provincie, waterschappen en gemeenten vullen in dit kader een subsidiepot. ‘Boeren, burgers en buitenlui’ kunnen hier een beroep op doen om vaak cultuurhistorisch waardevolle landschapselementen te beheren of om nieuwe landschapselementen aan te leggen. Denk hierbij aan houtsingels, poelen en bloemrijke akkerranden.
Deze activiteiten zijn goed voor mens, flora en fauna: het landschap wordt verfraaid, akker- en struweelvogels krijgen meer ruimte en niet onbelangrijk: soorten als kikkers en salamanders krijgen gelegenheid zich te verplaatsen tussen natuurgebieden.

Derde gebiedscontract

Het is in Kempenland de 3e keer dat de overheden met elkaar een contract sluiten. Dat geeft aan dat ze op de ingeslagen weg verder willen gaan omdat de stimuleringsregeling zichtbaar resultaten heeft opgeleverd voor het Brabantse landschap.
Het bedrag dat partijen uit een regio bij elkaar brengen, wordt door de Provincie verdubbeld. Deelnemers krijgen een ‘reële’ (marktconforme) vergoeding. De veldcoördinatie wordt in Kempenland verzorgd door de Agrarische Natuurvereniging Kempenland. De veldcoördinator geeft advies aan de keukentafel. Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap coördineert namens de provincie de uitvoering van de stimuleringsregeling.

Voor meer informatie:

Carlo Braat   cbraat@brabantslandschap.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.