Volle bak bij ‘Minicursus Randenbeheer’
Vanuit de ledenenquete kwam naar voren dat uw belangstelling uit gaat naar goed randenbeheer, met alle haken en ogen die daaraan verbonden zijn. Toch waren wij verrast door het grote aantal aanmeldingen dat we mochten ontvangen voor de voorjaarscursus.
Aan de hand van een mooie presentatie nam Boki Luske van het Louis Bolk Instituut de zaal mee in de wereld van agrarisch randenbeheer, waar het aankomt op delicate natuurlijke evenwichten. Met haar aansprekende beelden maakte ze duidelijk hoe divers de inzet van randenbeheer kan zijn. het komt er op aan om de juiste rand met de optimale breedte op de juiste plek te leggen, afgestemd op de bodemgesteldheid, de bezonning, de vochthuishouding, het talud, maar ook afgestemd op de omgevingsfactoren en vooral ook op het gewas en de kwetsbaarheden van het gewas.
Is het gewas gevoelig voor luis, kies dan voor randen die sluipwespen welkom heten. Zorg dat er dan ook het hele seizoen aantrekkelijke bloei voor de sluipwesp en haar larven aanwezig is. Niet te geloven hoe uitgekiend de sluipwesp haar eieren afzet om voor de larven zoveel mogelijk luizen op het menu te krijgen. En luizen zijn we natuurlijk liever kwijt dan rijk.
Zijn er misschien akkervogels in de buurt, kies dan voor soorten die insecten aantrekken en zaai graan mee in de rand, zodat er ook in de winter nog iets te krijgen is in de snackbar.
Zaaitijd, weersomstandigheden, licht- en donkerkiemers, je kunt heel ver gaan in de optimalisatie van je randen, zoveel hebben we kunnen zien.
De zaal dacht hoorbaar mee. Er kwamen kritische en praktische vragen ter tafel, Boki stimuleerde het meedenkend vermogen van de zaal en zo bleek dat er in ons midden heel veel specifieke kennis aanwezig is.
Voor de meeste cursisten was er een mooie informatiemap beschikbaar, maar we kwamen er enkele te kort. We willen kunnen dit niet echt goedmaken, want het betrof een beperkte oplage, die niet meer gereproduceerd kan worden. Misschien kan er onderling wat geleend of geschoven worden.
Alle theorie is mooi, maar we willen natuurlijk zien hoe het moet. De volgende keer gaan we naar buiten met Sander Bernaerdts van Naturim, maar daar over later meer!
Dankzij welwillende ondersteuning van Waterschap de Dommel, Collectief Midden Brabant en O+BN, zowel meedenkend als financieel kunnen wij deze cursus op een hoog kwaliteitsniveau aanbieden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!