Van Dam: 750 euro bonus bij weidegang voor 15 april

Bericht van melkveehoudersprikkebord, Tekst: Monica van der Hall, Geplaatst op woensdag 03-02-2016

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaat boeren belonen met een bonus van maximaal 750 euro wanneer zij voor 15 april koeien weiden, in plaats van grasland maaien. Daarvoor trekt hij 4 miljoen euro uit.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek loopt 70 procent van de Nederlandse koeien in de wei. In de vandaag bekend gemaakte plannen van de staatssecretaris staat dat dit percentage in 2020, 80 procent moet zijn.

Weidegang in het vroege voorjaar zou niet alleen beter zijn voor de koeien, maar ook voor het weidevogel beheer, zo schrijft Van Dam. Door koeien te laten grazen en het gras niet te maaien, zouden weidevogels namelijk veilig en ongestoord kunnen broeden.

Kennisproject

Een nieuw op te richten kennisproject moet boeren ondersteunen die aan weidegang en bescherming van weidevogels willen doen. Tevens kunnen boeren die voldoen aan de gestelde voorwaarden, rekenen op financiële steun, wanneer zij hun zuivelproducten herkenbaar als ‘weidevogelvriendelijk’ op de markt brengen.

Financiering

In totaal stelt Van Dam 4 miljoen euro beschikbaar voor de plannen omtrent weidegang. Dat bedrag komt uit de in totaal 30 miljoen euro die Brussel aan Nederland heeft gegeven, om melkveehouders en varkensboeren te steunen.

Dubbele subsidieregeling

De bestaande weideregeling blijft in takt en komt naast de ‘vroege voorjaars-bonus’. Voor de al bestaande regeling moeten koeien minimaal 120 dagen per jaar 6 uur per dag de wei in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.