Opening Ecoduct A67 bij Bladel, met ANV infokraam

28 augustus @ 08:0017:00

Hebt u ook altijd zo graag eens over een ecoduct willen wandelen?

Dat kan in ons eigen Kempenland op 28 augustus bij het nieuwe ecoduct over de A67. Er wordt een publieksevenement georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen om kennis te maken met het ecoduct en de betekenis ervan. Hoe is het ecoduct tot stand gekomen? Hoe is het ingericht? Hoe komen we te weten welke diersoorten die er voorkomen en gaan die dieren er echt overheen lopen? Maar het leukste is natuurlijk dat je vandaag zelf over het ecoduct mag lopen. Natuurlijk zullen er infostandjes zijn van de betrokken verenigingen en ANV Kempenland is daar ook bij. Wandel ook even bij ons langs, voor een spelletje of een quiz en wij hebben altijd wel weer iets leuks te vertellen.

Enkele weetjes:

Doel van het ecoduct is het verbinden van versnipperd landschap. Dieren moeten de mogelijkheid hebben om van het ene gebied naar het andere te gaan en onderling te kunnen kruisen.

Concreet gaat het o.a. om de Cartierheide, de Goorloop en de Reuselse Moeren in Nederland en de Ronde Put en Goorken/Rode Del in België). De verbinding betreft vijf ecotypes; natte tot vochtige vegetatie met poelen en afgeschermd met stobben voor amfibieën en insecten van vochtige biotopen, bloemrijke ruigte voor insecten; grazige vegetatie voor de das en grote grazers; heischrale vegetatie met open zand en kleine struikjes aan de randen voor insecten en reptielen en beschutte struweelvegetatie voor zoogdieren.

Het ecoduct is 60 meter breed en overspant de E34 en A67. Het ecoduct ligt formeel in België, op enkele meters van de grens.

Het Ecoduct over de A67 verbindt Nederlandse en Belgische natuurgebieden.

Het Ecoduct over de A67 verbindt Nederlandse en Belgische natuurgebieden.

IENE-award:

De natuurbrug heeft € 7,7 miljoen gekost, maar dan heb je ook wat! De helft van het bedrag wordt betaald door het Rijk in het kader van het Meerjaren Programma Ontsnippering. De andere helft betaalt het Vlaamse Gewest (Agentschap Wegen en Verkeer, Departement Leefmilieu en Energie en Agentschap voor Natuur en Bos). In september 2015 ontvingen de samenwerkende partijen in Malmö de IENE-award, een prestigieuze prijs, voor de voorbeeldige Belgisch-Nederlandse samenwerking in dit project.

Aanvullende voorzieningen

De provincie Noord-Brabant heeft € 700.000 beschikbaar gesteld voor 2 aanvullende faunavoorzieningen: een duiker bij de Goorloop en het ombouwen van viaduct De Pals tot een eenvoudig ecoductje voor een beperkt aantal diersoorten. Verder wordt op kosten van de provincie een perceel landbouwgrond bij de natuurbrug omgevormd tot leefgebied voor de gladde slang. De gemeente Bladel wordt hiervan eigenaar en eindbeheerder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.