ANV contactdag ’s Gravenpolder 30 juni

Donderdag, 30 juni waren alle ANV leden en betrokkenen welkom op het erf van de familie Heyboer in ’s Gravenpolder, voor een ontmoeting onder elkaar. Er werd een afwisselend programma aangeboden met boeiende sprekers. De dag werd georganiseerd door ZLTO en Poldernatuur Zeeland. Gastheer van de dag was Rinus van Westenend.

gerust trots

Na een eerste kennismaking met de familie Heyboer volgde een enthousiast welkom van Jack Verhulst, voorzitter klankbordgroep Natuur en Landschap. Jack vindt dat we gerust trots mogen zijn op het het apparaat dat met Collectieven en SCAN is neergezet om het functioneren van agrarisch natuurbeheer mogelijk te maken met de nieuwe regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb ). Het ANLb is inmiddels in gang gezet, de Collectieven functioneren, de eerste contracten worden afgesloten, tijd voor nieuwe stappen! Jack schetste kort de overgang van SCAN naar Boerennatuur.nl en maakte daarmee kwartier voor de volgende spreker.

transitie

Alex Datema, is melkveehouder in het Groningse Briltil en op zijn bedrijf al jaren bezig met Agrarisch Natuurbeheer. Alex is voorzitter van het nieuwe Boerennatuur.nl, dat in september 2016 van start gaat als opvolger van SCAN en als landelijke koepel voor de 40 Collectieven. Het kan niet genoeg gezegd worden hoe belangrijk goede communicatie en samenwerking is voor het welslagen van ANLb. Hij ziet de huidige transitie van de landbouw als een logisch vervolg op de Goedkoop/Goed/Genoeg-strategie die in de jaren 50 is ingezet.Onze opdracht is het handhaven van het productieniveau met respect voor onze omgevingskwaliteiten. Durf kansen te zoeken in samenwerking met de grote TerreinBeheerderende Organisaties, Vogelbescherming, Groenfinanciering van de Rabo,  certificering, maar vooral ook het onderwijs. Alex pleit voor een vakgroep ANLb bij LTO en goede inbedding van Agrarisch Natuurbeheer in het onderwijs. We moeten groene stappen zetten op weg naar een concurrerend verdienmodel voor agrarisch Natuurbeheer en een gezond platteland.

biodiversiteit en beleefbaarheid

Mevrouw Schonknecht, gedeputeerde van de Provincie Zeeland gelooft in het bundelen van kennis: ‘Kennis delen is Kracht!’  Zij vindt dat beleefbaarheid de sleutel is voor de belangrijke recreatiesector in Zeeland. Biodiversiteit en beleefbaarheid moeten de volle aandacht krijgen.

telcafe’s

Echt vanuit het veld sprak tot ons Alex Wieland, medewerker van Stichting Zeeuws Landschap. Hij legt contacten tussen vrijwilligers, Wildbeheereenheden en boeren in de zg telcafe’s voor vogelspotters. Daar kunnen deze heel verschillende groepen hun kennis uitwisselen. Met de resultaten van de telcafe’s hoopt hij een beeld te krijgen van de effectiviteit van de diverse randen; liggen ze op de goede plak? Later op de middag heeft hij het publiek meegenomen naar een landschapspoel om te laten zien wat daar zoal in krioelt.

tips van over de grens

Vanuit de Belgische Waaspolder sprak Francois Ongenaert over eenvoudige maatregelen voor goed agrarisch randenbeheer in de praktijk. Hij deelde een lijstje met aanbevelingen uit om de starters onder ons door de eerste lastige tegenvallers heen te loodsen. Francois vertelde daarna over zijn ervaringen met agro-forestry in drie lagen: bloeiende kruiden / heesterlaag / bomen.

biomassacooperatie

Voordat we naar buiten mochten was er nog het verhaal van Jos Drijvers (ANV Baarle Nassau) over de biomassacooperatie in zijn gebied.

randenbeheer kan plagen verminderen

Na een heerlijke lunch werden we in de grote cabriolet meegenomen in de ‘Zak van Zuid-Beveland’. We verbaasden ons over het grote aantal fruitboomgaarden. Een omlijsting van gemengde hagen breekt de harde wind en helpt te beschermen tegen plagen. We zagen hoe een openbaar wandelpad door de boomgaard heel goed mogelijk is  zonder schade aan de gewassen. We zagen ook voorbeelden van akkerrandenbeheer, waarbij verteld werd dat er minder druk van luizen is op de gewassen.

de drone van de Weidevogel beschermingdrone

Tenslotte kregen we nog een primeur: een demonstratie met een drone van Vogelbescherming Nederland, die ingezet wordt om met infraroodcamera dieren in het veld op te sporen vanaf een hoogte van 70m. We zagen hoe het zelfs mogelijk is om van die hoogte eieren te spotten, mits deze nog warm zijn. Groot voordeel is dat de broedende vogels door de drone minder verstoord hoeven te worden en dat er grotere gebieden kunnen worden bekeken in de zelfde tijd. Wij vonden het heel overtuigend.

biertje

Helaas konden wij niet blijven om een ‘Patrijske’ te pakken en even na te praten, maar dat doen we een volgende keer. Even goed kijken we terug op een geslaagde contactdag.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.