Dit voorjaar (2017) gaan we voor het eerst een gebiedsgericht project opstarten, gebaseerd op de STIKA-subsidiepakketten. Het project draagt de naam Patrijs-Paradijs Hilvarenbeek. Samen met alle plaatselijke groepen die zich bezighouden met het buitengebied maken we een inventarisatie en een projectplan om de patrijs in het gebied te westen van Hilvarenbeek te behouden.
Als boeren, burgers en buitenlui hun schouders hieronder zetten, dan kunnen de laatste patrijzen die er nu nog zijn op een toekomst rekenen.
Plannen om in te stappen op agrarisch natuurbeheer, of misschien al even bezig?
Wil het misschien niet altijd helemaal lukken, zoals je het gewenst had, of wil je er gewoon meer uit halen?
Ω Je hebt nu de kans om deel te nemen aan een actieve cursus Randenbeheer, waar het hele proces voor het voetlicht komt.
Ω Van locatie tot zaaiplan en een heel groeiseizoen volgen we de teelt en krijgen we alle tips & trics mee om de klus onder de knie te krijgen en de resultaten te leren beoordelen.
Ω Kosten: 35 euro voor de hele cyclus (15 euro voor leden)
Weet u wat een zwaluwentil is? Hebt u zich misschien wel eens verwonderd over de betekenis van ouderwetse ‘telefoonkabels’ in het moderne agrarische landschap? Bent u benieuwd hoe ‘Weidevogelbescherming Reusel-de Mierden’ samen kan werken met agrarisch ondernemers? Wilt u wel eens weten wat boeren zoal kunnen doen om natuur zinvol in hun bedrijfsvoering op te nemen?
Dan moest u eigenlijk eens meefietsen met de Agrarische Natuurvereniging
‘ANV Kempenland’.
Na een mooie route vanuit Wintelre vorig jaar, wordt er nu een route geopend rondom Reusel/de Mierden. Deze route is uitgezet om aandacht te vragen voor het
Erfvogelproject van ‘Weidevogelbescherming Reusel-de Mierden’ en ‘ANV Kempenland’.
foto Huis van de Brabantse Kempen
We gaan de route feestelijk openen samen met Piet Peijs en Karel Gevers, de geestelijke vaders van de Reuselse erfvogelprojectroute. De route blijft na de opening beschikbaar op de website van ANV Kempenland en bij aangesloten adressen. De route is ongeveer 27 km. lang (en evt. uit te breiden met een traject over de Mierden tot een achtje van ongeveer 60 km). Het traject is bijna helemaal verhard.
Hopelijk zal 18 september een mooie nazomerdag zijn. Wij zullen u graag verwelkomen met een kopje koffie of thee.
De fietstocht gaat van start met een welkomstwoordje van de voorzitter van ANV Kempenland
Het gaat niet goed met de bijen op onze Kempische zandgronden. Dat is zorgelijk, want bijen bewijzen ons belangrijke diensten voor een goede oogst.
De provincie Brabant wil daar iets aan doen en stelt subsidie ter beschikking voor ambitieuze projecten om de bijenstand te bevorderen. Ze stelt stevige eisen aan deze initiatieven.
Food4bees is van mening dat voedseltekort de bijen zodanig verzwakt,dat ze vatbaar zijn voor ziektes en plagen. Zij hebben een plan opgesteld om met het inzaaien van bermen en de aanplant van drachtplanten en -bomen een jaarrond kleinschalig voedselnetwerk te realiseren. Want een bij met een volle maag is beter bestand tegen ziekten en plagen. Woensdag 9 december is Food4bees in Kempenland van start gegaan met een bijeenkomst op landgoed ‘de Baest’.
ANV Kempenland ondersteunt dit initiatief van harte!
Brabants Landschap organiseert de ‘ Week van het Landschap’ dit jaar van 12 – 25 oktober bij de gloednieuwe natuurpoort ‘de Roovertsche Leij’ . De week wordt afgesloten met een Streekmarkt. ANV Kempenland is een van de standhouders op de streekmarkt. Iedereen is van harte welkom.
De dag begint met een lekker ontbijt, helemaal samengesteld uit ambachtelijke producten uit de regio. Verder zijn er kraampjes met streekproducten, proeverijen, activiteiten en spelletjes, alles is gericht op natuur en landschap in onze eigen omgeving.
De natuurpoort biedt kindervermaak, excursies, een informatieve tentoonstelling, zelfs een natuurbioscoop, een klimbos en een avonturenpad. Kortom: een dagje uit voor jong & oud.
ANV Kempenland richt een informatiestand in op de Eerselse Natuurmarkt.
Kom gezellig eventjes langs met je vragen of voor een babbel, daar word je altijd wijzer van.
We staan daar niet alleen, maar samen met ruim 40 standhouders, die u elk op hun eigen manier over de natuur en natuurproducten kunnen vertellen.
De entree is € 3,00.
Wanneer?
Zondag 5 oktober, van 11.00u tot 17.00u
Waar?
Kempenmuseum de 8 Zaligheden te Eersel,
voorplein en “den hof”
25 jaar geleden werd het oude spoorlijntje van Tilburg naar Turnhout omgevormd tot een 33km. lang fietspad. Een nieuwe verbinding die door de fietsers met groot enthousiasme in gebruik is genomen.
De stichting ‘Food for Bees’ wil dit fietspad benutten als ecologische verbinding, speciaal ingericht voor onze bijen, die immers wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Struiken en bomen langs het pad bieden niet voldoende stuifmeel en nectar voor de bijen, speciaal voor hen worden veldjes met bloemmengsels, Brabantse grijze zandboekweit en lupines ingezaaid, bijenvoedselveldjes dus eigenlijk. Er komen maar liefst 10.000 bloeiende bollen in de bermen. De fietsers genieten in geuren en kleuren mee van de bloeiende velden, aaneengesloten van de cityring van Tilburg naar hartje Turnhout. Dit wordt het langste bijenlint van Europa.
Na de afronding van het Erfvogelproject onder de bezielende leiding van Noud Janssen en Piet Peijs, willen we samen met alle geinteresseerden een fietstocht gaan maken langs een aantal van de erfvogelprojecten in de regio’s Eersel en Bladel. Op de route besteden we ook aandacht aan andere nieuwe landschapselementen.
Op het startpunt zal een drankje voor u klaar staan, namens ZLTO Eersel en ZLTO Bladel. Hoeve de Nachtegaal, Merenweg 1, 5513 NZ Wintelre
Na een korte toelichting en een dankwoordje van de voorzitter springen we op de fiets.
Op de openingsdag zijn er op de route nog twee erven waar u welkom wordt geheten met een drankje. Deze erven kunt u evt. ook als startpunt gebruiken:
Varkensboerderij ’t Rundal, Schadewijk 23, 5521 NN Eersel (11.00 – 13.00u)
Kaasboerderij de Ruurhoeve, Dominépad 7, 5528 NC Hoogeloon
De route blijft beschikbaar op de website, u kunt natuurlijk fietsen wanneer u maar zin hebt! We willen in het voorjaar ook in de andere deelgebieden nog een route langs de vogelerven uitzetten, maar daar houden we u over op de hoogte.
Wanneer?
Opening fietstocht: Zondag 6 september, om 11.00u.
Waar?
Hoeve de Nachtegaal, Merenweg 1, 5513 NZ Wintelre.
De gemeente Tilburg ontwikkelt in de vrijgekomen Spoorzone een uniek park, vanuit de wensen van de bevolking zelf. Het moet een levendig stadspark worden, dat op een groot draagvlak kan rekenen.
ANV Kempenland heeft aangegeven dat zij graag wil bijdragen aan de verbinding tussen stadspark en platteland.