Nieuwe Erfvogelfietstocht Reusel

 

Zondag 18 september werd de nieuwe Erfvogel-fietstocht geopend, ditmaal in het Reuselse. Het was uitstekend fietsweer en we mochten een kleine 30 man (en vrouw) verwelkomen.

dsc00152lang lint

De Hollandershoeve tracteerde alle fietsers op een lekker kopje koffie. Van daaruit vertrok een lang lint van fietsers de akkers en de beemden in. We fietsten door het Reuselse landschap, samen met de veldcoordinator van ANV Kempenland, Nelis Klaasen en met de leden van de ‘Weidevogelbescherming Reusel-de Mierden’, op zoek naar de erven waar we de projecten voor erfvogels zelf konden zien. We troffen zandruggen en beekdalen, open akkers, maar ook meer besloten gebiedjes, vennen, bosranden en we vergaapten ons aan de schaalverschillen in het gebied.

dsc00144

projecten

Namens de weidevogelbescherming gaf Piet Peijs met enthousiasme toelichting over projecten op onze route. Zo hebben we op de erven allerhande nestkasten mogen bekijken, waaronder ook een zwaluwentil en we hebben mogen horen waarom daar geen boerenzwaluwen, maar juist huiszwaluwen in verblijven. We hebben ook geleerd dat 35 zwaluwbroedparen op een bedrijf de volledige  insectenbestrijding van de boer overnemen. Voor hun comfort hebben enkele bedrijven ook ouderwetse telefoonpalen met bedrading gezet, bij wijze van zitkamer voor de zwaluwen. Op enkele erven kregen we van de ondernemer zelf uitleg over de resultaten van het Erfvogelproject. Er waren zelfs gastvrije boeren met koffie en thee voor ons.

dsc00158

In samenwerking met de gemeente en Brabants landschap heeft de vogelbescherming bij Rouwenbogt ook een patrijzenproject opgezet. Dat gebied is ingericht met veel variatie. Daar herken je kruidenakkertjes, oude graanrassen en houtsingels. Piet wees ook op de zg. ‘keverbanken’, die veel voedsel opleveren voor de jonge patrijzen.

dsc00147

zelf fietsen?

U kunt de route ook zelf rijden. De uitgewerkte route met informatie over het Erfvogelproject kunt u downloaden fietsroute-reusel   (Afdrukken: 2 per pagina en 2 zijdig, vouwen als boekje A5)

Kijkt u vooral ook welke erfvogelprojecten langs de route zijn uitgevoerd: bedrijven-langs-route    (dubbelzijdig afdrukken, te gebruiken als inlegvel)

ANV Kempenland reed al eerder een route met haar leden rond Wintelre, ook die is te downloaden. fietstocht Wintelre

In de Mierden is een route in ontwikkeling en Hilvarenbeek is de volgende in de reeks.

fietsje

Het erfvogelproject werd mede mogelijk gemaakt door:

COLLAGE LOGO'S3

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.