Biomassaveld geopend bij ANV de Baronie

Vrijdag 3 juni werd in de Gemeente Gilze en Rijen een biomassaveld geopend op een braakliggend terrein van bedrijventerrein Midden-Brabant Poort fase 2 en 3. Het is het eerste project van de energie-cooperatie ‘Duurzame Energieketen De Baronie’.

De energiecooperatie is een samenwerkingsverband van ZLTO, een groep van zeven kalverhouders, Agrarische Natuurverening ‘De Baronie’, een boomteler en de gemeente Gilze en Rijen. Zij stimuleren  lokale energievoorziening en korte ketens. Naast biomassa houden ze zich ook bezig met zonnepanelen en andere vormen van energielevering en -besparing.

Het biomassaveld is 3,2 ha. groot en is ingericht als een tijdelijke wilgenplantage, omgeven door een bloemenrand en een bijenveld. De wilg is een inheemse boomsoort die snel groeit en naar verwachting zullen ze over 2 ½ jaar de eerste oogst opleveren. Het hakhout wordt verwerkt tot houtsnippers voor de houtkachels van de kalverboeren, die dan geen gas hoeven te stoken. Dat helpt bij het terugdringen van het gebruik van fossiele energie.

De bloemenrand en het bijenveld zijn aangelegd om bijen en andere insecten te voorzien van nectar en stuifmeel. Ton van Korven van ZLTO: ‘we willen het ook de bijen naar de zin maken.’ Maar het is natuurlijk ook een beetje voor het oog van de passant.

Zo kan een braakliggend terrein toch een betekenis hebben de voor biodiversiteit, ons landschap en de energievoorziening.

zie ook artikel BN de Stem

foto: wilgenhakhout www.Natuurkennis.nl

foto: wilgenhakhout www.Natuurkennis.nl

Foto titelpagina: opening biomassaveld Gilze, Ton v. Korven

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.