De Hilverboeren dragen kennis en ervaring uit op Netwerkdag

Vrijdag 30 juni, hoe gaaf is het als je je studie mag afronden met een onderzoek naar toekomstgerichte landbouw in duurzame samenwerking met natuurorganisaties? Dan zit je toch midden in het actuele spanningsveld! Drie studenten van de HAS verdiepten zich in die samenwerking. Zij zagen de inspanningen van acht Hilverboeren om samen verder te komen in de uitdaging om steeds duurzamer te boeren. Met elkaar, maar ook in samenwerking met met een natuurorganisatie. Dat dat de nodige inspanning welwillendheid kost om tot elkaar te komen en samen ‘om te denken’, dat laat zich raden, maar het is verrassend dat eenvoudige elementaire omgangsvormen daarbij een heel belangrijke rol spelen.

Iedereen was welkom om de resultaten van het onderzoek van de studenten te komen bekijken. Neem een kopje koffie of thee en zoek maar een plaatsje in de kring van hooibalen. Na de inleiding van Jan van den Broek over de herkomst van Vereniging De Hilverboeren was de beurt aan de dames. Het mag gerust gezegd worden dat de HAS hier drie zelfbewuste en welbespraakte dames heeft opgeleid, die niet opzij gaan voor kritische vragen.

Afb: De onderzoeksvraag

Verbinding

De Hilverboeren houden het al eventjes vol met elkaar, sinds de opstart in 2010. Hoe doen ze dat dan? Met 31 interviews en 3 vergelijkingsgebieden stelden ze vast wat er goed gaat in de samenwerking. Dat bracht hen op het spoor van een zestal kernbegrippen die nodig zijn voor duurzame samenwerking tussen Terreinbeherende Organisaties (TBO’s), overheden en boeren, maar ook tussen de boeren onderling. Ik ga ze noemen: Verbinding, perspectief, draagkracht, vertrouwen, loyaliteit, wederzijdsheid. Het hoeft niet moeilijk te zijn als je maar naar elkaar blijft luisteren en oplossingsgericht wil werken. Een drijvende kracht die het vertrouwen heeft, contacten onderhoudt en af en toe iets vlot kan trekken is ook onmisbaar. De studenten noemen deze verbindende figuur de zg. ‘best person’.

Trots

Wie erbij is geweest kan onderschrijven dat alle Hilverboeren trots zijn op hun samenwerking en op de verworvenheden van de Hilverboeren. Niet alleen op de samenwerking onderling maar ook Staatsbosbeheer en overheden. De resultaten met het natuurbeheer blijven de motivatie. Waar anders voelt de leeuwerik zich zo thuis en waar vind je zoveel grutto’s?

Lees het in de Hilverbode:

https://newsstand.nl/view/DeHilverbode/20230705    

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.