Op 2e pinksterdag organiseerde ANV Kempenland voor haar leden een fietstocht.
Verzameld werd op het biologische melkveebedrijf van Yvonne en Gijs van Spreeuwel aan de Bredasebaan in Bladel. Al zittend op balen stro in de koeienstal en onder het genot van een kop koffie en gebak, gaf Gijs uitleg hoe het bedrijf wordt gerund. De focus ligt met name op het gebruik van de grond en de keuzes in voedergewassen, evenals op de keuzes in fokkerij. Gijs geeft aan: wij doen het niet beter dan andere boeren maar wij doen het anders.
Vervolgens werd de fietstocht gestart langs de bijenhal en kruidenrijke graslanden naar de oeverzwaluwenwand in Hapert. Hier werd door Noud Janssen verteld hoe deze oeverzwaluwenwand tot stand is gekomen, namelijk op een plek waar voorheen een groot varkensbedrijf stond. Ook de betrokkenheid van het ANV werd aangestipt. Op dit moment werd de wand wel bezocht door oeverzwaluwen maar niet gebruikt als broedgelegenheid. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen er wel 60 broedparen zaten. Een duidelijke reden kon Noud niet aangegeven, mogelijk dat het droge voorjaar hier invloed op had.
De fietstocht werd vervolgd langs een aantal plekken waar natuurontwikkeling plaatsvindt met de ondersteunende hand van het ANV. In Vessem op de Donk werd halt gehouden. Hier vertelde Jorrit Jonkers hoe de Landcoöperatie (een vereniging van boeren) het beheer rondom de Kleine Beerze doet.
Bij Staminee ‘d’n Eigenwijze’ werd de inwendige mens verwend en van daar ging de fietstocht naar het bedrijf van de familie Smulders. Die nam ons mee naar het project van de peilgestuurde drainage bij de Groote Beerze. Door slim om te gaan met de afvoer van regenwater zijn ze in staat om deze te bergen in de bodem die achter de stuw ligt, waardoor het grondwaterpeil stijgt en beregenen bij hoge uitzondering nodig is. Na deze uitleg ging de fietstocht terug naar het startpunt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!