Opening Kleine Beerze-traject Middelbeers

Activiteiten bij een van onze leden:

Bron: Waterschap de Dommel

Op 31 maart 2016 is dit project afgerond met een veldexcursie voor belangstellenden. Ruim één kilometer van de Kleine Beerze in Middelbeers werd vanaf najaar 2015 onder handen genomen. De voorheen rechte beek is nu een meer natuurlijke, slingerende beek. Dit deelproject maakt deel uit van ‘de Levende Beerze’.

Kleine Beerze tijdens uitvoering maart 2016.jpg NA: Kleine Beerze tijdens de werkzaamheden winter 2016

Resultaat

De komende jaren wordt de Kleine Beerze van Vessem tot Landgoed Baest over ruim 8 km lengte aangepakt. Ruim 1 km ‘beekdalherstel’ tussen Middelbeers en Landgoed Baest is nu klaar. De voorheen rechte beek slingert er weer door het landschap. Daardoor neemt de stroomsnelheid van het water toe wat gunstig is voor planten en dieren in en langs het water. Langs de randen wordt het een stuk groener met bomen en struikgewas. Twee nieuwe poelen vergroten het leefgebied van amfibieën. Deze natuurlijke strook langs de Kleine Beerze vormt een ecologische verbinding (EVZ) tussen natuurgebieden voor kleine zoogdieren.

De meest zichtbare veranderingen vonden plaats links van de Baesterdijk en in de bocht van de Neereindseweg. Dit één-km lange stuk van de beek is de ontbrekende schakel tussen Landgoed Baest en de kern van Middelbeers (gemeente Oirschot). In die twee gebieden is de Kleine Beerze op orde.

project klaar

projectkaart Kleine Beerze bij Middelbeers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.